Kamerabevakning har blivit alltmer vanligt och det är både företag, likväl som privatpersoner, som allt oftare väljer att skydda sin egendom med hjälp av kameror. Men till följd av att allt fler går i tankarna att införskaffa kameror så står många inför en rad frågor när det gäller regler och tillstånd. I detta inlägg har vi svarat på några vanliga frågor gällande tillstånd för kamerabevakning samt vad som gäller för företag, bostadsrättsförening och privatperson.
Tillstånd för kamerabevakning hanteras av Integritetsskyddsmyndigheten. Bedömningen görs utifrån om intresset av bevakningen överväger den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Faktorer som beaktas är bland annat behovet av bevakning som brottsförebyggande åtgärd, som säkerhetsåtgärd, och andra liknande ändamål.
Kamerabevakningslagen är en kompletterande lagstiftning som gäller för de som använder sig av kamerabevakning. Lagen ställer krav på exempelvis tystnadsplikt vad gäller det inspelade materialet. I de fall som kameraövervakningen utförs på begäran av en myndighet eller någon som utför en uppgift av allmänt intresse på en plats dit även allmänheten har tillträde, krävs tillstånd.
Viktigt att komma ihåg är dock att även om ni inte behöver tillstånd för er kamerabevakning är det viktigt att följa kamerabevakningslagen.
Kamerabevakningslagen kompletterar dataskyddsförordningen och innehåller särskilda krav för de som använder sig av kamerabevakning. Tillstånd krävs i vissa situationer, särskilt när det gäller platser dit allmänheten har tillträde. Dataskyddsförordningen gäller all personuppgiftsbehandling, inklusive behandling i bildformat.
Behöver företag alltid söka om tillstånd för kamerabevakning? Nej, företag behöver inte alltid söka tillstånd för kamerabevakning. Enligt kamerabevakningslagen måste företag ansöka om tillstånd i de fall som de vill bedriva kamerabevakning på platser dit allmänheten har tillträde. Tillstånd krävs också om bevakningen utförs på begäran av en myndighet eller någon som utför en uppgift av allmänt intresse.
Om ni behöver ansöka om tillstånd så ska detta göras hos Integritetsskyddsmyndigheten. Tillstånd beviljas när behovet av bevakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Det är aldrig tillåtet att använda sin kamerabevakning i syfte att övervaka personalen. Ni som företag behöver noga planera och dokumentera syftet med er kamerabevakning och hur den kommer att genomföras.
Som privatperson kan din kamerabevakning undantas under det så kallade “Privatundantaget”. Det innebär att bevakningen är godkänd så länge kameran inte filmar områden dit allmänheten har tillträde och att bevakningen är av privat natur. Reglerna i Dataskyddsförordningen gäller alltså inte för den kamerabevakning som enbart görs för det privata hushållet. Du som privatpersoner behöver alltså inte ansöka om tillstånd för att använda kameror på sin egendom om de uppfyller vissa kriterier, såsom att inte filma allmänna områden och att bedriva bevakningen i egenskap av privatperson.
Även om du som privatperson har rätt att kamerabevaka ditt hushåll/din egendom så får du aldrig, under några som helst omständigheter, dela det inspelade materialet på exempelvis sociala medier.
För bostadsrättsföreningar är kamerabevakning ett värdefullt verktyg för att öka tryggheten och säkerheten för de som bor inom föreningen. Likt privatpersoner så får ni som brf nyttja kamerabevakning utan tillstånd förutsatt att områden dit allmänheten har tillträde, inte filmas.
Det som skiljer sig mot privatpersoner är dock att ni som bostadsrättsförening omfattas av kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen när ni väljer att installera kameror. Ni kan inte undantas i det så kallade ”Privatundantaget”. I enlighet med lagstiftningen bör ni alltid tydligt kommunicera syftet med kamerabevakningen till medlemmarna och se till att det endast används för det uttalade syftet. Medlemmarnas integritet måste alltid beaktas och därför ska ni som förening alltid göra noga övervägningar av andra tillämpliga åtgärder, exempelvis byte av lås om inbrott är vanligt förekommande, innan beslut om kamerabevakning fattas.
Vill du veta mer? Här är några bra länkar till Integritetsskyddsmyndigheten som behandlar olika frågor om kamerabevakning och hur länge material bör lagras:
https://www.imy.se/blogg/fragor-och-svar-efter-kamerawebbinarium/
https://www.imy.se/verksamhet/kamerabevakning/lagringstid-och-behorighet/
Vi rekommenderar alltid, både företag och bostadsrättsföreningar, att söka professionell rådgivning från pålitliga och certifierade leverantörer för att navigera genom världen av kamerabevakningsregler. Kamerabevakning är en värdefull åtgärd för att öka säkerheten och tryggheten. Vi har god kompetens i att vägleda företag och bostadsrättsföreningar genom alla regler och bestämmelser när det kommer till kamerabevakning. Kontakta oss idag för att diskutera era behov och få professionell rådgivning om kamerabevakning!
« Säker i jul Säkra dörrautomatiker »Inbrottslarm för företag har tidigare skiljt sig en hel del från de inbrottslarm som vi installerar i våra hem.
På Widesec brinner vi för rätt kameralösningar. Är du lika intresserad av kameraövervakning som vi är? Då har du säkert koll på den fakta vi sammanställt här!