Offert 08- 12 85 85 25

Inbrottslarm, trådbundet eller trådlöst?

Ett pålitligt inbrottslarm är en investering som inte bara fungerar som en avskräckande åtgärd. Det kan också snabbt detekterar och varna ifall obehöriga tar sig in på din egendom vilket gör det till en viktig säkerhetslösning för både företag och privatpersoner. Inbrottslarm finns idag i både trådbundna och trådlösa varianter men för företag är det trådbundna fortfarande det som förekommer mest.

För företag som har ett larmklasskrav så behöver inbrottslarmet som oftast vara trådbundet. Detta för att dagens trådlösa produkter inte uppfyller de krav som ställs när det kommer till larmklasser. Vi har tidigare skrivit om de olika larmklasser (läs mer under Allt om inbrottslarm för företag) som finns. Vad gäller de trådlösa larmen för hemmabruk finns det i SSF 140 en klass även för dessa, Larmklass R. Larmklass R avser ett skalskydd, även kallat försåtsskydd, inomhus.

Har ditt företag inget larmklasskrav? Funderar ni på att skaffa inbrottslarm, eller behöver ni se över det gamla larmet som är installerat idag? Nedan har vi skrivit ner fördelarna med trådbundna och trådlösa larmsystem.

 

Trådbundet inbrottslarm

Det trådbundna inbrottslarmet är en pålitlig lösning. Alla komponenter är sammankopplade i en gemensam centralenhet och strömförsörjs via kabel. Till det kan ett extra batteri kopplas för att säkerställa att larmet är i gång även vid strömavbrott. Installationen av trådlösa inbrottslarm är något mer tidskrävande än de trådlösa, men pålitligheten blir desto högre då man kopplar samman hela systemet med hjälp av fysiskt kablage, och inte med hjälp av signaler som kan bli störda/avbrutna mellan komponenterna.

 

Trådlöst inbrottslarm

För larmanläggningar som inte har ett larmklasskrav, en del företag men främst bostäder, så är trådlösa larm en smidig lösning som snabbt kan installeras eftersom inget kablage behöver dras vilket oftast kortar ner installationen. Om någon av detektorerna i anläggningen behöver flyttas så behöver heller inga kablar dras om vilket gör det till en flexibel lösning. Vad gäller säkerheten för de trådlösa inbrottslarmen så är detta idag mycket tillförlitligt tack vare kryptering och andra säkerhetsåtgärder för att förhindra störning av signal eller hackning.

 

Vi har larmklasskrav, får vi använda trådlöst inbrottslarm?

Möjligheten att använda trådlösa inbrottslarm i anläggningar är begränsad. Även om de trådlösa systemen blivit mer pålitliga över tid saknas det godkända produkter på marknaden som uppfyller de krav som ställs, varpå trådbundna system är det enda som kan användas för larmklassade anläggningar idag.

 

Har du fler frågor och funderingar när det kommer till inbrottslarm? Har du ett befintligt system idag som du kanske tycker är lite väl dyrt per månad? Hör av dig till oss på Widesec så ser vi till att du får rätt lösning för en rimlig kostnad.

« »

Kontakta oss idag.
Vi hör av oss inom 24h.

  Blogg
  2024-04-19

  Artificiell intelligens (AI) och övervakningskameror

  I takt med att tekniken utvecklas har det också inneburit att kameraövervakningen hittat ytterligare användningsområden, mycket tack vare AI.

  2024-03-11

  Strategisk placering av övervakningskameror

  Hur kamerorna ska placeras är en viktig del för att säkerställa en så bra övervakning som möjligt.