Kamerabevakning innebär att en plats eller ett område övervakas med hjälp av en eller flera kameror, så kallade bevakningskameror/övervakningskameror. Syftet med att använda sig av kamerabevakning kan bland annat vara att öka känslan av trygghet och förebygga brott då det kan verka avskräckande och det inspelade materialet kan främja brottsuppklaring.
Är det fritt fram att använda kamerabevakning? Vilka lagar och reglementen gäller? Frågorna är många. Nedan har vi samlat några av de frågor som Integritetskyddsmyndigheten fått gällande kamerabevakning, ni kan läsa mer om detta här.
Kamerabevakningslagen är en kompletterande lagstiftning som gäller för de som använder sig av kamerabevakning. Lagen ställer krav på exempelvis tystnadsplikt vad gäller det inspelade materialet. I de fall som kamerabevakning utförs på begäran av en myndighet eller någon som utför en uppgift av allmänt intresse på en plats dit även allmänheten har tillträde, krävs tillstånd.
All kamerabevakning som sker, utan att manövreras på plats, med en varaktigt eller regelbundet upprepad personbevakning omfattas av kamerabevakningslagen. Dock under förutsättning att utföraren är etablerad i Sverige eller utanför EU/EES.
Oavsett om er kamerabevakning kräver tillstånd eller ej så ska reglerna om personuppgiftsbehandling alltid följas. Dataskyddsförordningen gäller för all personuppgiftsbehandling och innefattar även personuppgiftshantering i bildformat. Därför omfattas all typ av kamerabevakning där identifierbara personer filmas av dataskyddsförordningen.
Ett tillstånd för att bedriva kamerabevakning handläggs av Integritetsskyddsmyndigheten. När du ansöker om ett tillstånd gör Integritetsskyddsmyndigheten en bedömning av omständigheterna. Om intresset av kamerabevakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad, kommer tillståndet beviljas.
När Integritetsskyddsmyndigheten gör bedömning av den enskildes intresse av att inte bli bevakad tar man följande i beaktning.
För att kunna bedöma intresset för kamerabevakningen bedömer man utefter dessa punkter:
I Kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen finns ett undantag kallat ”Privatundantaget” där privatpersoners kameror ibland kan undantas. Den innebär att du som privatperson inte behöver ta hänsyn till de olika lagarna förutsatt att:
Kameror som används i larmsyfte och som är uppkopplade mot larmcentral faller utanför både kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen, förutsatt att undantaget för privat kamerabevakning tillämpas. Om du som privatperson bevakar utanför det direkt privata området ska både kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen tillämpas.
På Widesec hjälper vi dagligen företag, föreningar och privatpersoner med kamerabevakning. Är ni i behov av kamerabevakning? Kontakta oss idag!
« Installation av säkerhetslösningar. Hur går det till? Del 3 av 3 Tillstånd för kamerabevakning. Hur går det till? »Inbrottslarm för företag har tidigare skiljt sig en hel del från de inbrottslarm som vi installerar i våra hem.
På Widesec brinner vi för rätt kameralösningar. Är du lika intresserad av kameraövervakning som vi är? Då har du säkert koll på den fakta vi sammanställt här!